ΓενικάΕιδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι γεγονός!

Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση για τα άτομα με αναπηρία
Τι σημαίνει αυτό για 80 εκ. Ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία;

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας (European Accessibility Act). Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ., χαιρετίζει αυτό το πολυαναμενόμενο νομοθέτημα, που ήταν στο επίκεντρο της Εκστρατείας του «Freedom of Movement» περισσότερο από τρία χρόνια.

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας διαθέτει τη δυνατότητα να επιφέρει μια θετική αλλαγή. Ο νόμος, ο οποίος παίρνει τη μορφή Οδηγίας, θα έχει σημαντική επίδραση για την προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την ΕΕ.

Η δημοσίευση της πρότασης ακολουθεί τις συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, που καλούσε την ΕΕ να εγκρίνει την Πράξη για την Προσβασιμότητα ως ένα βήμα προς την καλύτερη εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος του EDF και της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Επίτροπος M. Thyssen τήρησε τη δέσμευσή της να δημοσιεύσει το νόμο μέσα στο 2015. Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην πρόσβαση και στην ενδυνάμωση. Η συγκεκριμένη νομοθεσία μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία ώστε να απολαμβάνουν καλύτερα την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών και των υπηρεσιών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Για πολλά χρόνια ο νόμος είχε αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για το EDF και τα μέλη του, με την Εκστρατεία Freedom of Movement. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες το EDF και τα μέλη του θα εργαστούν από κοινού με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις οργανώσεις εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους να κάνουν αυτό το κομμάτι της νομοθεσίας να αποκτήσει νόημα για 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει μια αρχική περίοδο 8 εβδομάδων διαβουλεύσεων, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν τα σχόλιά τους και στις οποίες το EDF θα συμμετάσχει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνήθης τακτική νομοθετική διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα το EDF εργάζεται σε μια πιο λεπτομερή ανάλυση του κειμένου και μια ολοκληρωμένη θέση θα δημοσιευθεί σύντομα.