Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τι συμβολίζει το Ρόδι

Τι συμβολίζει το Ρόδι
Το σπάσιμο του ροδιού  ,στην είσοδο του σπιτιού ,σύμφωνα με τις ελληνικές παραδόσεις τη Πρωτοχρονιά  έχει περάσει από σε γενιά αφήνοντας μάλιστα την έκφραση «έσπασε το ρόδι». Το ρόδι συμβολίζει την αφθονία και τον πλούτο  , το δε σίδερο την υγεία [να είσαι σιδερένιος]
 Την Πρωτοχρονιά συνήθως οι άντρες σπάζουν στο κατώφλι του σπιτιού τους ρόδι κρατώντας και κάποιο σιδερένιο αντικείμενο. Σε κάποια χωριά επίσης κρεμάνε στις πόρτες των σπιτιών τους κλαδιά ελιάς για να είναι έχουν πλούσια παραγωγή λαδιού.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς όλη η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία για να λειτουργηθεί και  ο νοικοκύρης κρατά στη τσέπη του ένα ρόδι για να το λειτουργήσει κι’ αυτό. Όταν επιστρέψουν στο σπίτι  χτυπά την εξώπορτα για να του σανοίξει κάποιος που έχει μείνει γι’ αυτό στο σπίτι . Η παράδοση λέει ότι δεν πρέπει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του  για να είναι ο πρώτος που θα μπει και να κάνει το καλό ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι. Προσέχει να μπει  με το δεξί πόδι και με δύναμη ρίχνει το ρόδι κάτω για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρόγες του παντού και συγχρόνως λέει: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».
Τα παιδιά μαζεύονται ολόγυρα και κοιτούν αν οι ρώγες είναι τραγανές και κατακόκκινες  γιατί  τόσο όμορφες και , χαρούμενες και ευλογημένες θα είναι οι μέρες που θα φέρει μαζί του ο νέος χρόνος.

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube