Η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή μέσα σε 24 ώρες περίπου γύρω από τον άξονά της, ο οποίος έχει μια κλίση 23,5 μοιρών. Αυτή η κλίση, σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο σε διάστημα περίπου 365,24 ημερών, δημιουργεί την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών του χρόνου.
Σάββατο τυπικά ήταν η πρώτη μέρα της Άνοιξης και ξεκίνησε η πιο όμορφη εποχή του χρόνου , στο βόρειο ημισφαίριο όπου βρίσκεται και η Ελλάδα , σε αντίθεση στο νότιο ημισφαίριο είναι η πρώτη ημέρα του Φθινόπωρου. Σημειώνουμε ότι στο Βόρειο και Νότιο Πόλο, αλλά και στην τροπική ζώνη της γης, επειδή δεν υπάρχουν εποχές δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά στα οποία αναφερόμαστε.
Στο Βόρειο και Νότιο Πόλο, αλλά και στην τροπική ζώνη της γης, τίποτα από αυτά δεν ισχύει καθώς εκεί δεν υπάρχουν εποχές. Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στον Βόρειο Πόλο και αντίστοιχα μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στον Νότιο Πόλο.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά το 1662, που η εαρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί και αστρονομικά την αρχή της Άνοιξης, σχεδόν συνέπεσε με μία ολική έκλειψη του Ηλίου που πραγματοποιήθηκε περίπου 15 ώρες νωρίτερα από την εαρινή ισημερία. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες η αρχή της Άνοιξης είναι η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη (τον κάτω κόσμο) στη Γη και στη μητέρα της τη Δήμητρα
Από θρησκευτικής απόψεως η εαρινή ισημερία είναι και η αφετηρία μέτρησης για τον προσδιορισμό του εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού .
Σύμφωνα με τον Κανόνα της Νίκαιας, εορτάζουμε την Ανάσταση την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο από την εαρινή ισημερία. Η αιτία της ημερολογιακής διαφοράς μεταξύ του εορτασμού της Ανάστασης από Ρωμαιοκαθολικούς και Ορθοδόξους, ωστόσο, έχει ενδιαφέρον: Η διαφορά του εορτασμού μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας της μέγιστης εορτής της Ορθοδοξίας δεν προήλθε από τον καθ’ ημάς ορισμό της εαρινής ισημερίας βάση του παλαιού – Ιουλιανού ημερολογίου, όπως συμβαίνει ενίοτε, ούτε από τυχόν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του, αλλά από τον εσφαλμένο προσδιορισμό της εαρινής πανσελήνου δια του 19ετούς κύκλου του Μέτωνος , ο οποίος στην εποχή μας παρουσιάζει συσσωρευμένο σφάλμα περίπου 5 ημερών.