Την Αγία Όλγα ( 969 μ.Χ.) η ρωσική και ελληνική εκκλησία τιμά στις 11 Ιουλίου ως Αγία και Ισαπόστολο .Υπήρξε η πρώτη χριστιανή βασίλισσα των Ρως , πρόγονοι των σημερινών Ρώσων και Ουκρανών .
Γεννήθηκε στο Πσκοβ και ήταν κόρη Βαράγγων ευγενών. Το αυθεντικό σκανδιναβικό όνομά της ήταν Χέλγκα, ακριβής χρονολογία γέννησής της δεν είναι γνωστή πιθανολογείται το 890 . Σε νεαρή ηλικία, περίπου το 903 ,παντρεύτηκε το ρουρικίδα Ιγκόρ τον μετέπειτα αρχηγό του Κράτους των Ρως και εγκαταστάθηκε στο Κίεβο. Το 945 ο Μέγας Ηγεμών Ιγκόρ δολοφονήθηκε από τους Σλάβους της Βολυνίας και η Όλγα ανέλαβε χρέη επιτρόπου μέχρι να ενηλικιωθεί ο γιος της Σβιατοσλάβ που ήταν βρέφος .
Άσκησε πραγματική εξουσία σχεδόν 20 χρόνια . Παρ’ όλο που εκδικήθηκε με μεγάλη αγριότητα την δολοφονία του συζύγου της ήταν η πρώτη ηγέτης που εγκατέλειψε τον παγανισμό και ασπάστηκε τον χριστιανισμό.
Η βάπτισή της έγινε από τον πατριάρχη Πολύευκτο το 955 με επισημότητα στη Κωνσταντινούπολη και ονομάστηκε Ελένη από την νονά της Ελένη Λεκαπινή σύζυγο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄ το του Πορφυρογέννητου .
|
Η Αγία Όλγα κατά την είσοδό της στην Αγία Σοφία στην Κων/πολη |
Η Επίσκεψή της στη Κωνσταντινούπολη ήταν και η απαρχή σημαντικών εμπορικών προνομίων και μια αξιόλογη συνθήκη μεταξύ Βυζαντίου και Κιέβινής Ρωσίας. Τα ρωσικά χρονικά ονόμαζαν την Όλγα «πρωινό αστέρι πριν από τον ήλιο» . Οι ιστορικοί βυζαντινολόγοι θεωρούν την περίοδο διακυβέρνησης της Όλγας ως σημαντικό σταθμό για τον εκχριστιανισμό των Ρως. Καθώς και τη βάπτισής της ως πολιτικό γεγονός μεγίστης σημασίας για την ανάπτυξη των ρωσοβυζαντινών σχέσεων. Θεωρείται από τους ιστορικούς ότι ήταν η πρώτη ηγεμών των Ρως που αντελήφθη τη διεθνή σημασία του του χριστιανισμού.
Η Όλγα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιμόρφωση του εγγονού της Βλαδίμηρου , ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο του εκχριστιανισμού των Ρως και εισήγαγε τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους , Η ρωσική εκκλησία τον έχει αναγορεύσει σε Άγιο και τον τιμά στις 15 Ιουλίου. Ο πατέρας του και γιος της Όλγας Σβιατοσλάβ απουσίαζε διαρκώς σε μακροχρόνιες εκστρατείες και ήταν υπέρμαχος της προγονικής του θρησκείας .
Η Αγία Όλγα το 969 αρρώστησε και προσπάθησε να μεταστρέψει το γιό της και να ασπασθεί το χριστιανισμό αλλά βρήκε μεγάλη αντίσταση από την πλευρά του , προέβλεψε τη δολοφονία η οποία έγινε τρία χρόνια αργότερα το 972 από τους Πετσενέγκους.
΄Η ίδια απεβίωσε το 969 στις 11 Ιουλίου. Τα λείψανά της μεταφέρθηκαν στο Κίεβο από τον εγγονό της Βλαδίμηρο . Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται. Για τις προσπάθειές της να διαδώσει τον χριστιανισμό στην επικράτεια των Ρως ανακηρύχθηκε αγία και ισαπόστολος από την ορθόδοξη εκκλησία το 1587.
|
Η επίσκεψη της Όλγας στην αυλή του Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογέννητου. Δεξιά ο Βυζαντινός αυτοκράτορας και αριστερά η Όλγα |