Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Σε κίνδυνο η Οδοντιατρική Φροντίδα των Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Νοσοκομεία Γ.Ν. Σερρών και Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης

Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α.
Με την παρούσα επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά στο σημαντικότατο θέμα της Οδοντιατρικής Αγωγής, Φροντίδας και Περίθαλψης των Ατόμων με Αναπηρία που αφορά την ατομική τους υγεία, αλλά και την καθημερινή σίτιση και διαβίωσή τους.


Επισημαίνουμε ότι για τα άτομα με βαριές αναπηρίες όπως Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση το θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης, δεδομένων των ιδιαίτερα σοβαρών δυσκολιών κίνησης, μάσησης και κατάποσης που προκαλούνται από την αναπηρία τους, είναι εξόχως σημαντική για αυτή καθεαυτή την επιβίωσή τους.
Είναι γνωστό ότι το σύστημα Α/θμιας και Β/θμιας νοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας νοσεί. Παρόλα αυτά, αναφορικά με το κομμάτι της Οδοντιατρικής Α/θμιας και Β/θμιας φροντίδας, έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά οδοντιατρικά ιατρεία, εξειδικευμένα στη φροντίδα, αγωγή και παρακολούθηση ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (όπου σε κάποια, όπως στο Γ.Ν. Σερρών, το κόστος του εξοπλισμού έχει καλυφθεί από τους κατά τόπους Συλλόγους Γονέων Ατόμων με Αναπηρία).
Τα εξειδικευμένα οδοντιατρικά τμήματα στα συγκεκριμένα Δημόσια Νοσοκομεία καλύπτουν οδοντιατρικές ανάγκες σχεδόν του 80% του συνολικού πληθυσμού ατόμων με βαριές αναπηρίες, όλων των ηλικιών, όλης της χώρας. Δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους που έχει στον ιδιωτικό τομέα η οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη των ατόμων με βαριές αναπηρίες, η σπουδαιότητα των Οδοντιατρικών Τμημάτων σε αυτά τα  Νοσοκομεία είναι τεράστια.

Το τελευταίο διάστημα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών, αλλά κυρίως της αγωνίας δεκάδων γονέων παιδιών με αναπηρία αναφορικά, τόσο με την αναστολή λειτουργίας του Οδοντιατρικού Τμήματος που εξυπηρετεί ΑμεΑ στο Γ.Ν. Σερρών, λόγω μη ύπαρξης αναισθησιολόγου, όσο και με την για μια ακόμα φορά αναστολή οδοντιατρικών πράξεων και επεμβάσεων σε άτομα με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές αναπηρίες σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων που εξυπηρετεί εκατοντάδες παιδιά με βαριές αναπηρίες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, επίσης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Στα πλαίσια αυτά ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση ενίσχυση του Γ.Ν. Σερρών και του Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης με την τοποθέτηση τουλάχιστον 2 αναισθησιολόγων ανά Νοσοκομείο, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία και για οδοντιατρικές πράξεις και επεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους ασθενείς που είναι άτομα με αναπηρία, καθώς επίσης και τη γενικότερη διατήρηση των οδοντιατρικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.   

Κύριε Υπουργέ,

Για ακόμη μια φορά επισημαίνουμε ότι το αίτημά μας είναι ουσιαστικό και αφορά στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και στην υποχρέωση αντίστοιχα της Πολιτείας για τη δικαιωματική ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των Πολιτών, δηλαδή και των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, στο αγαθό της ιατρικής πρόληψης και φροντίδας που πρέπει να παρέχεται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αναμένουμε την άμεση και θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, καθώς και την ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας επί του θέματος. 

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube