Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα χορηγούνται γυαλιά οράσεως ,ακουστικά βαρηκοίας, επιθέματα, αναπηρικά αμαξίδια κ.α.

ΕΟΠΥΥ
Προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια καθώς και έλεγχος των παροχών οι γνωματεύσεις θα διατίθενται  πλέον με ηλεκτρονικό σύστημα.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλάζει τον τρόπο συνταγογράφησης και αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού  επιχειρώντας  να εξαλείψει μια νέα εστία ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης .


Οι αρμόδιοι ,μετά από τις συντονισμένες  προσπάθειές τους για τον έλεγχο στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων με συνέπεια τη συγκράτηση των σχετικών δαπανών , επικεντρώνονται στη δαπάνη που εγγράφεται ετησίως στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ  - ύψους 100. εκατομμυρίων Ευρώ – και η οποία αφορά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού  όπως  είναι γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας , επιθέματα, αναπηρικά αμαξίδια  κ.α.
Μέχρι και σήμερα χορηγούνται αυτά τας προϊόντα με χειρόγραφες γνωματεύσεις από τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού . Αυτή πρακτική δεν βοηθά , γιατί έτσι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ελέγχου αφ’ ενός της ποσότητας των συνταγογραφούμενων αντικειμένων και αφ’ ετέρου της συχνότητας  αυτής καθ’ αυτής της συνταγογράφησης.
Προς τούτο αποφασίστηκε οι γνωματεύσεις  να γίνονται και να διατίθενται με το ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος επί των παροχών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κόντος όπως ανέφερε στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς στα συστήματα υγείας στην Ευρώπη «ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην πιστοποίηση των ειδικευμένων ιατρών  που θα μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μόνο τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στους ασφαλισμένους του. Παράλληλα προχωρεί και η πιστοποίηση των προμηθευτών αυτών των προϊόντων ώστε να γνωρίζει με ποιους συναλλάσσεται».  
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  εξήγησε ότι: «Η εγγραφή στο Μητρώο Προμηθευτών θα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους . Ο ΕΠΟΥΥ δεν θα αποζημιώνει κανένα είδος, πχ γυαλιά, αμαξίδια, ορθοπεδικά προϊόντα, στον ασφαλισμένο εάν δεν υπάρχει πιστοποίηση του προϊόντος καθώς και του προμηθευτή από τον αρμόδιο φορέα. Επίσης συμπλήρωσε ότι:  σε δεύτερη φάση στόχος του Οργανισμού είναι ο ασφαλισμένος να απεμπλακεί από τη διαδικασία της αποζημίωσης . Δηλαδή ο ασφαλισμένος  να αποκτά  τα προϊόντα που δικαιούται ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που έχει και η πληρωμή να δίδεται από τον ΕΟΠΥΥ στην εταιρία». 

Ο στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι διττός, καθώς θεωρεί ότι θα επιτύχει την καλή και συνετή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και την εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κατέληξε «Εκτός από τη συρρίκνωση της δαπάνης που θα επέλθει αμέσως και δραστικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αυτών των ειδών όπως συνέβη και με τα φάρμακα και με τις εξετάσεις, εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και άλλη οικονομική πολιτική απέναντι στις προμηθεύτριες εταιρίες, καθώς θα μπορούμε να κάνουμε διαπραγμάτευση τιμής με βάση τον όγκο των προϊόντων».

Πηγή: protothema 

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube